5 întrebări pe care nu ar trebui să le adresezi candidaților la interviu

5 întrebări pe care nu ar trebui să le adresezi candidaților la interviu

Când vine vorba de realizarea interviurilor, există o serie de întrebări pe care pur și simplu nu ar trebui să le adresați candidaților din fața dumneavoastră, deoarece cuvintele tale ar putea fi interpretate greșit sau pot aduce ofense. Dacă vrei să cunoști persoana intervievată, trebuie să cauți o modalitate de a găsi răspuns unei anumite întrebări fără a o pune în defensivă.

Interviul de angajare este un factor important în procesul de selecție al angajaților. Iată doar câteva întrebări pe care nu trebuie să le pui în timpul interviului de angajare și câteva modalități alternative de a afla informațiile de care ai nevoie:

  1. Întrebare de evitat: De ce sunteți interesat să lucrați pentru compania noastră?
    Întrebare recomandată: Mi-ar plăcea să aud despre ce ați dori să faceți în această companie.

Candidații așteaptă prima întrebare, probabil că au pregătit o listă de motive care se mulează perfect obiectivelor companiei de pe site-ul dumneavoastră.  În schimb, o solicitare deschisă oferă candidaților posibilitatea de a discuta despre ceea ce vor să facă pentru compania dumneavoastră. Acest lucru vă oferă o perspectivă asupra pasiunii lor. Prima „întrebare” pentru interviu nu ar trebui să fie deloc o întrebare.

  1. Întrebare de evitat: Povestește-mi despre pozițiile ocupate anterior. Ce ai făcut?
    Întrebare recomandată: Avem un proiect chiar în acest moment ce trebuie terminat cu o lună mai devreme.  Cum ai aborda această situație?

Începerea unei relații profesionale, întrebând despre locurile de muncă ocupate anterior este ca și cum ai începe o relație romantică, întrebând despre partenerii din trecut. Lasă trecutul pe CV. Concentrează-te asupra persoanei din fața ta. 

  1. Întrebare de evitat: Care sunt punctele tale forte și punctele tale slabe?
    Întrebare recomandată: Povestește-mi despre o perioadă în care ai întâmpinat o provocare la locul de muncă și cum ai rezolvat-o cu succes.

Întrebarea „punctele forte și punctele slabe” este previzibilă, iar un candidat pregătit are întotdeauna câteva răspunsuri gata formate, inclusiv că este perfecționist, muncește prea mult și are abilități multi-tasking.  Dacă doriți să primiți răspunsuri despre abilitățile de rezolvare a problemelor, temperamentul și etica de lucru a candidatului dumneavoastră, atunci abordați direct experiențele lui din viața reală, care vă vor dezvălui punctele forte și punctele slabe.

  1. Întrebare de evitat: Ce te motivează să reușești?
    Întrebare recomandată:  Dacă veți obține acest loc de muncă, de ce veți avea nevoie de la companie, de la manager și de la echipa dumneavoastră pentru a avea succes? 

A doua întrebare dezvăluie informații despre nu numai ceea ce motivează candidații, dar și instrumentele specifice de care au nevoie pentru succes –  fie că are un program flexibil, sau un cabinet permanent. Prezentați detalii despre ceea ce alimentează productivitatea candidatului, calitatea muncii și bucuria de a descoperii ceea ce vă trebuie pentru a asigura și a avea un parteneriat armonios.

  1. Întrebare de evitat: Care sunt hobby-urile tale?
    Întrebare recomandată: Care sunt lucrurile care te fac fericit în acest moment?

Întrebarea despre hobby-uri determină adesea candidații să jongleze cu o listă impresionantă de extracuriculare care ar putea fi sau nu adevărate. În schimb îi puteți întreba cum s-au distrat cel mai recent.  Acest cadru crează o zonă sigură care permite candidaților să se simtă mai deschiși în ceea ce privește împărtășirea adevăratelor lor pasiuni, fie că este vorba de campionate Xbox, de plimbat câinele sau a pregăti desertul preferat.

Veți avea câteva conversații care vă vor inspira, unele pe care mai degrabă le-ați uita și altele care vă vor face să mergeți mai departe în alegerea candidatului potrivit. Atâta timp cât sunt conversații și nu interviuri, veți obține mai multă transparență cu privire la ceea ce aveți de împărțit reciproc cu candidatul și dacă ar trebui să lucrați împreună.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment