Site icon MEDIjobs

5 greseli intalnite des in CV-uri (conform unui manager de recrutare de la Google)

Business situation, job interview concept.

Povesteam intr-un articol anterior despre ce ar trebui sa contina un CV medical de nerefuzat, conform specialistilor in resurse umane, din domeniul medical. In acel material puneam mai mult accent pe importanta completarii informatiilor despre educatie, experienta profesionala, daca exista experienta academica, publicatii si prezentari, referinte si recomandari din partea angajatorilor anteriori, dar subliniam si importanta structurarii tuturor informatiilor din CV, pentru ca acestea sa poata fi mai usor parcurse de angajator.

Cu toate ca informatiile legate de educatie si experienta profesionala reprezinta focusul principal al angajatorilor si specialistilor in recrutare, exista cateva erori pe care acestia le pot remarca usor la o simpla scanare a CV-ului. Dupa ce a vazut peste 20.000 de CV-uri in toata cariera sa, Laszlo Bock, fost Vice Presedinte al departamentului de recrutare de la Google a publicat o lista cu cinci cele mai intalnite greseli pe care candidatii le fac in redactarea CV-urilor, care scad drastic sansele de a fi chemati la interviuri. Lista este valabila pentru toate domeniile, inclusiv domeniul medical:

 

  1. Greselile de ortografie

Poate parea la prima mana mentionarea acestei erori, dar conform lui Laszlo Bock, foarte multi candidati nu isi verifica CV-urile dupa ce le finalizeaza, iar greselile gramaticale sau greselile de redactare ajung sa se repete mereu. Acesta mentioneaza ca potrivit unui sondaj din 2013, 58% din CV-uri contin greseli de redactare.

Ce pot face candidatii pentru a corecta aceasta eroare: in primul rand, este foarte important ca fiecare persoana sa isi citeasca CV-ul de la cap la coada, inainte de a-l trimite catre angajator. Exista si posibilitatea ca, dupa ce l-ai parcurs de doua sau chiar de trei ori, sa iti scape o greseala de redactare, din cauza faptului ca ochii tai s-au obisnuit cu formatul textului. In acest caz, un truc ar fi sa schimbi fontul sau dimensiunea fontului – astfel, greselile pe care le-ai omis vor iesi mai repede in evidenta. O alta solutie ar fi sa iti rogi un prieten sa iti parcurga o data CV-ul – fiind un text nou pentru el sau ea, va vedea mai repede greselile pe care tu ai uitat sa le corectezi.

  1. Lungimea

Ti-ai terminat CV-ul si ai descoperit ca detaliile despre experienta ta profesionala se intind pe 3 sau mai multe pagini? Conform lui Bock, structurarea si sintetizarea informatiei din CV este foarte importanta. Raportandu-ne la domeniul medical, stim ca CV-urile contin de regula si informatii privind participarea la congrese sau cursuri de dezvoltare, publicatii si cercetari academice, asadar acestea pot ajunge extrem de stufoase. Daca CV-ul tau se intinde pe mai mult de doua pagini, incearca sa sintetizezi informatia astfel incat sa fie relevanta in primul rand pentru angajatorul cu care vrei sa discuti si postul pentru care candidezi.

  1. Template-urile prea creative

Este valabil si in cazul CV-urilor: “Less is more”, continutul si felul in care este structurat acesta conteaza mult mai mult decat design-ul CV-ului in sine. Laszlo Bock a marturisit ca prefera un format de CV traditional, simplu, care poate fi usor de parcurs, fara prea multe elemente grafice sau elemente care sa distraga atentia de la informatii. Daca inca nu ai un template potrivit pentru CV-ul tau, MEDIjobs iti pune la dispozitie varianta de a iti exporta informatiile din profilul tau intr-un template deja pregatit. Te invitam sa intri pe profilul tau de candidat si sa incerci aceasta optiune. Daca inca nu ai un cont de candidat, iti poti crea unul gratuit aici.

  1. Includerea informatiilor confidentiale

Desi acest exemplu nu este valabil pentru toate domeniile, vom include marturia lui Laszlo Bock privind aceasta greseala: “Am primit la un moment dat un CV de la un angajat de la una din cele mai mari companii de consultanta. Stiam despre aceasta firma ca incheia un acord de confidentialitate cu angajatii lor, astfel incat acestia sa nu divulge niciodata numele clientilor firmei. Candidatul respectiv a inclus in CV-ul sau informatia <Am oferit consultanta pentru o companie foarte mare din Redmond, Washington.>  Chiar daca angajatul nu a scris negru pe alb ca era vorba de compania “Microsoft”, l-am refuzat instant deoarece oricine si-ar fi putut da seama despre ce companie era vorba. Asadar, candidatul nu a respectat politica de confidentialitate a angajatorului sau anterior. Intr-un audit pe care l-am efectuat, am descoperit ca cel putin 5-10% din candidati dezvaluie informatii confidentiale in CV-urile lor. In calitate de recruiter, nu as angaja niciodata acele persoane… decat daca mi-as dori ca informatiile confidentiale de la mine din companie sa ajunga la un moment dat la competitorii mei.”

  1. Minciunile

“Aceasta greseala ma dezamageste cel mai tare” marturiseste Bock. Nu este niciodata o idee buna sa minti despre educatia sau experienta ta profesionala, mai ales in domeniul medical. Recruiterii sau managerii de companii medicale pot cere usor referinte in randul colegilor lor, asadar minciunile din CV-uri vor fi descoperite la un moment dat. Fii sincer(a) cand iti completezi CV-ul si, asa cum iti recomandam si mai devreme, prioritizeaza informatiile pe care le incluzi in functie de postul pe care vrei sa il obtii.

Acum ca ai parcurs acest articol, te sfatuim sa iti deschizi ultima versiune a CV-ului tau si sa verifici daca nu ai comis vreuna din greselile de mai sus. Si, dupa ce l-ai mai citit inca o data, nu uita sa iti incarci CV-ul in contul tau de candidat de pe MEDIjobs 🙂 Mult succes!

Exit mobile version