5 companii care vor schimba medicina prin inovatie tehnologica

5 companii care vor schimba medicina prin inovatie tehnologica

Viitorul ne-a prins din urma – dintre toate domeniile in care constant se fac descoperiri noi, probabil cel mai interesant  domeniu de urmarit este cel al medicinei. De altfel, medicina viitorului se contureaza din ce in ce mai bine, chiar in fata ochilor nostri, prin aparitia unor tehnologii uluitoare precum realitatea virtuala, inteligenta artificiala, imprimarea3D sau nanotehnologia.

Folosita cu un scop pozitiv, tehnologia este aliatul nostru principal in imbunatatirea calitatii vietilor noastre. In domeniul serviciilor medicale, tehnologia digitala poate contribui la transformarea unor sisteme de
sanatate nesustenabile in unele durabile, poate facilita relatia medic-pacient si poate oferi solutii rapide si mult mai eficiente pentru afectiuni si boli care ameninta umanitatea, precum cancerul, SIDA sau Ebola. In materialul de astazi propunem sa trecem in revista cinci companii inovatoare, impreuna cu propriile tehnologii care au puterea sa schimbe radical viitorul sistemului medical.

1. Inteligenta artificiala

Inteligenta artificiala are potentialul de a reorganiza serviciile medicale. Algoritmii de inteligenta artificiala sunt capabili sa conceapa scheme de tratament sau sa creeze medicamente mai rapid decat oricare
alt actor de pe “scena” medicala. Compania Atomwise foloseste computere ultra-performante care realizeaza scheme de tratament dintr-o baza de date cu o mare diversitate de molecule. In anii trecuti, compania a lansat un program de cercetare pentru un tratament derivat din medicamentele deja existente pe piata si care puteau fi refacute pentru tratarea virusului Ebola.

In urma cercetarii s-au descoperit doua molecule pe care tehnologia inteligentei artificiale le-a indicat ca fiind eficiente in reducerea infectiozitatii virusului. Printre alte succese ale Atomwise se numara gasirea unor molecule promitatoare in tratarea sclerozei multiple,
precum si in tratarea cancerului, malariei sau a altor boli metabolice. In
prezent, computerele din cadrul companiei care dispun de inteligenta
artificiala cauta prin aproximativ 1 milion de molecule cu potential pentru a deveni tratament, la fiecare 24 de ore! Practic, aceasta  tehnologie reprezinta viitorul in cercetarea din domeniul farmaceutic.

2. Realitatea virtuala

Cum putem sa ajutam un medic specialist tanar sa inteleaga
prin ce trece un pacient in varsta de 70 de ani? Raspunsul : cu ajutorul
realitatii virtuale! Compania Embodied Labs a lansat un proiect numit “We are Alfred”, care foloseste tehnologia VR (realitate virtuala) pentru a le oferi o mostra tinerilor medici specialisti din experienta imbatranirii. Practic, timp de 7 minute, oricine poate fi “Alfred”, un batran de 74 de ani cu probleme oftalmologice si auditive. Scopul celor care au contribuit la dezvoltarea acestui program este acela de a crea o punte de legatura, prin intermediul simturilor, intre tinerii doctori si pacientii in varsta. Asfel, puterea de a empatiza se mareste considerabil in momentul in care personalul medical este  pus in “papucii” pacientului si ii intelege
mai bine perspectiva.

3. Realitatea augmentata

Realitatea augmentata este diferita fata de realitatea
virtuala – in realitatea augmentata, oamenii vad in continuare lumea in jurul lor asa cum exista ea, insa cu elemente virtuale adaugate in acelasi context vizual. In cazul personalului medical, realitatea augmentata poate ajuta studentii sau rezidentii sa se pregateasca pentru interventii chirurgicale reale si, de asemenea, poate ajuta chirurgii sa isi desavarseasca practica. Compania Medsights Tech a dezvoltat un software care foloseste realitatea augmentata pentru a reconstrui imagini 3D ale unor parti ale corpului. Practic, aceasta tehnologie le ofera chirurgilor o
“vedere cu raze X”  simulata, in timp real si, bineinteles, fara niciun strop de radiatii.

4. Secventarea genomului uman

Proiectul de secventare a Genomului Uman a avut nevoie de un
buget imens, de aproximativ 2.7 miliarde de dolari din partea Guvernului
Statelor Unite. In luna ianuarie, 2017, compania Illumina a dezvaluit lansarea unei noi masini care promite sa analizeze si sa faca harta genetica a unui individ pentru doar 100 de dolari. In comparatie, cea mai de baza analiza de sange in SUA costa intre 10 si 150 de dolari. Iata, o alternativa foarte eficienta din punct de vedere al costurilor, prin care fiecare individ va putea afla daca are predispuneri la anumite afectiuni. Un alt domeniu care ar beneficia de pe urma acestui proiect este si genetica nutritionala – practic, pe baza propriei harti genetice, fiecare persoana si-ar putea configura planul nutritional, pentru o viata mai sanatoasa.

5. Telemedicina

Nu putem vorbi despre viitorul medicinei fara sa amintim de
telemedicina, tehnologie cu ajutorul careia pacientii detin mai mult control
asupra starii lor de sanatate si pot comunica mai usor cu specialistii medicali, mai ales in caz de urgenta, cu ajutorul gadget-urilor smart. Aici amintim compania Fitbit, care se ocupa cu crearea si comercializarea unor ceasuri inteligente (smart watches) specializate pe masurarea unor indicatori ai starii de sanatate precum greutatea, nivelul de stres sau nivelul de energie al unui invidid. In 2017, compania din state a achizitionat Vector Watch, companie romaneasca specializata in crearea primului smart watch romanesc.

Din fericire,  suntem contemporani cu o reala revolutie prin tehnologie a medicinei. Informatii si inventii noi apar in fiecare zi – important este sa fim in continuare curiosi si sa citim constant despre noutatile care se ivesc in domeniu. Chiar asa, cu ce alte companii sau tehnologii revolutionare ati mai completa lista de mai sus?

Saptamanal publicam stiri din domeniul medical sau articole care contin sfaturi de cariera atat pentru specialistii din domeniul medical, cat si pentru profesionistii de resurse umane sau persoanele care fac parte din echipele de top management ale clinicilor din Romania. Fiti la curent cu toate noutatile si inscrieti-va la newsletter-ul MEDIjobs Romania!

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment