Site icon MEDIjobs

5 cărți pe care orice doctor ar trebui să le citească

cărți

Medicina evoluează constant, în fiecare zi apar noi afecțiuni, proceduri și tratamente cu care trebuie să fii la curent. Astfel, ești nevoit să citești mereu literatură de specialitate ca să te asiguri că poți oferi cea mai bună îngrijire pacienților.

Dar viața nu e doar despre muncă, este și despre relaxarea mult-așteptată. După o gardă lungă sau o zi mai complicată, poți scăpa de stres cu o carte bună, care te va ajuta să evadezi din cotidian și să înveți lucruri noi.

Iată câteva cărți pe care să le adaugi pe lista ta:

1. Second Suns, de David Oliver Relin

Second Suns spune povestea adevărată a doi doctori foarte diferiți care au o misiune în comun: să ajute oameni să nu sufere de o orbire care ar putea fi prevenită. Dr. Geoffrey Tabin a studiat la Harvard iar Dr.Sanduk Ruit a crescut într-un sat izolat din Himalaya unde este o epidemie de orbire din cauza cataractei.

Cei doi doctori inventează o nouă metodă chirurgicală prin care salvează vederea a peste 4 milioane de oameni la un cost mic – de doar 20 de dolari per operație. Vei găsi în carte portrete bine realizate ale pacienților și modul în care le este schimbată viața.

2. How to win friends and influence people, de Dale Carnegie

Dale Carnegie a scris o carte motivațională, plină de sfaturi practice care te ajută să treci peste blocaje și să profiți la maximum de viață. Este ușor de citit deoarece este scrisă într-un stil conversațional, pe alocuri exuberant.

Vei afla din această carte diverse lucruri precum: cum să îți faci prieteni ușor și rapid, cum să devii mai popular, cum să îi determini pe oameni să aibă încredere în tine, cum să vorbești mai bine în public și cum să atragi noi clienți.

Citește și: 5 lucruri pe care orice doctor ar trebui să le știe

3. The Mind Map Book, de Tony Buzan

Premisa acestei cărți este că noi, ca oameni, am evoluat să gândim și să comunicăm în imagini. Mai apoi, am ales să fim o societate bazată pe limbaj și am pierdut legătura cu modul nostru natural de a gândi. Chiar dacă cuvintele sunt un mod eficient de a comunica informații, nu sunt la fel de eficiente și pentru a le reține.

Tony Buzan îl oferă ca exemplu pe Leonardo Da Vinci pentru a sublinia importanța creativității și utilizării imaginilor pentru memorie. Este o carte utilă pentru orice persoană care vrea să își îmbunătățească abilitatea de a asimila informații.

4. Inferior: how science got women wrong, de Angela Saini

Inferior îți propune o călătorie prin etapele dezvoltării științei pentru a investiga care sunt prejudecățile noastre despre bărbați și femei. Angela Savini investighează cele mai importante experimente și expune problemele care nu au fost luate în considerare la acea vreme.

În această carte, vei vedea care a fost aportul femeilor de-a lungul istoriei și de ce au fost mai degrabă ignorate, decât incluse din punct de vedere al științei.

5. The Subtle Art of Not Giving a F*ck, de Mark Manson

Bloggerul Mark Manson a scris o carte prin care învață oamenii cum să renunțe la ideea de a fi pozitivi mereu pentru a deveni oameni mai fericiți și mai buni. Autorul spune că textul este antidotul lui pentru o societate modernă răsfățată, obișnuită să primească medalii doar pentru participare.

Manson te sfătuiește să îți cunoști limitele și să le accepți. În momentul în care nu îți mai ascunzi fricile și problemele, vei reuși să găsești curajul, perseverența, curiozitatea și iertarea pe care le cauți.

Oricare din cărțile de mai sus sunt o alegere foarte bună pentru o seară liberă pe care vrei să o dedici relaxării. Am inclus în listă atât cărți motivaționale, povești adevărate, cât și o analiză a unor evenimente din istoria științei, pentru a satisface orice pasionat de lectură.

Citește și: Ce este inteligența emoțională și de ce este importantă în domeniul medical

Exit mobile version