Sfaturi pentru intoarcerea la locul de munca dupa concediul de maternitate

Sfaturi pentru intoarcerea la locul de munca dupa concediul de maternitate

Aparitia unui copil iti schimba viata si te determina sa iti modifici cursul activitatilor pe care le faceai in mod normal.  Asa cum tranzitia la statul de mamica nu este intotdeauna usoara, nici trecerea de la statul de mamica la cel de proaspat angajat nu este facila. Pe parcursul celor 2 ani de concediu, apar schimbari atat la locul de munca, cat si la nivelul psihicului si comportamentului tau. Dupa o buna perioada in care bebelusul tau a fost langa tine in fiecare minut al zilei, este necesar sa te pregatesti pentru intoarcerea la profesia de medic sau asistent medical. Te apropii cu pasi repezi de sfarsitul concediului de maternitate, asa ca noi am pregatit pentru tine cateva sfaturi care, speram noi, te vor ajuta sa faci fata misiunii tale maternale pe parcursul orelor de munca:

 

1. Prioritizeaza-ti activitatile si invata sa spui „NU”

Ai grija sa creezi un echilibru stabil intre viata persoana si cea profesionala, iar atunci cand vine vorba de stabilirea prioritatilor, cel mai benefic este sa fii sincera cu tine. Cu siguranta sunt multe lucruri pe care le faceai la locul tau de munca inainte de sarcina, insa prezentul este schimbat si iti aduce ceva in plus: un copil care are nevoie de indrumarea ta in scrierea primelor pagini ale vietii lui. Daca in mod normal, ai fi acceptat fara pic de ezitare sa participi la conferintele internationale, acum trebuie sa analizezi de doua ori situatia si sa fii hotarata atunci cand trebuie sa spui „NU”.

2. Fa trecerea la un program de lucru mai flexibil

Atunci cand revii la munca dupa concediul de maternitate, se poate intampla ca statutul tau de specialist medical sa nu se potriveasca cu rolul de parinte. Nu te descuraja, ci pastreaza-ti puterile pentru a identifica ce anume te impiedica si fa modificarile care sunt necesare. Daca simti ca programul in ture nu te avantajeaza sau ca programul de 8 ore pe zi nu este ceea ce tu ai nevoie pentru moment, discuta cu sinceritate cu superiorul tau si faceti impreuna trecerea catre un program de lucru mai flexibil.

3. Planifica-ti data de intoarcere la locul de munca

Ziua  in care alegi sa te reintorci la activitatea ta profesionala are un rol vizibil in mentinerea unei stari de bine. Pas cu pas, vei reintra in activitatea profesionala, iar planificarea zilei in care te vei intoarce la job trebuie sa se afle in fruntea prioritatilor tale. Pentru acest nou inceput, o saptamana intreaga la birou va fi o tranzitie dificila, asa ca zilele de joi sau vineri sunt cele mai potrivite pentru o reintoarcere, deoarece in perioada imediat urmatoare vei avea weekend-ul la dispozitie pentru a analiza prima ta zi de munca.

4. Asigura-te ca si familia este pregatita pentru intoarcerea ta la job

Tu si sotul tau formati o echipa, ceea ce inseamna ca intre voi trebuie sa existe o comunicare constanta si sincera. Daca si sotul tau are un loc de munca si daca nu el va fi cel care se va ocupa de copil in momentul in care tu iti vei desfasura activitatile profesionale, asigura-te ca iti pui toate lucrurile in ordine inainte de a te reintoarce la salvarea vietilor pacientilor. Creeaza-ti un plan B pentru situatiile neprevazute si nu lasa ca evenimentele neplanificate, cum ar fi o raceala a copilului sau o sedinta aparuta in ultimul moment la gradinita, sa te gaseasca nepregatita.

5. Pastreaza legatura pe parcursul concediului cu superiorul si colegii tai

Este foarte important ca pe timpul concediului sa nu te izolezi complet de activitatile profesionale. Tine legatura cu prietenii de la locul de munca si roaga-i sa iti povesteasca despre cazurile care au mai aparut si despre noii colegi care s-au angajat in lipsa ta. In acest fel, iti va fi mai usor sa te integrezi in noua echipa, iar acomodarea ti se va parea mai usoara.

 

Asa cum primele zile cu bebelusul tau sunt o provocare, retine ca si primele zile la birou pot fi dificile.  Insa, existenta unui echilibru intre viata profesionala si cea personala te va ajuta sa indepartezi aparitia stresului. Paseseste cu incredere la locul de munca si chiar daca te vei simti plina de emotii, este in regula sa fie asa!

Daca esti specialist medical si vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri, fa-ti un cont gratuit pe MEDIjobs, in doar 5 minute aici.

Despre Autor

Simion Tatiana

Imi place sa cred despre mine ca sunt un bun comunicator, nu datorita felului in care vorbesc, ci datorita felului in care stiu sa ii ascult pe ceilalti!

Facebook Comment