Vrei sa urmezi o scoala de asistent medical si inca nu te-ai hotarat ce sa faci dupa terminarea studiilor? Noi iti prezentam unul dintre subdomeniile medicale in care poate profesa un asistent medical:
Un Asistent Medical care lucreaza intr-o institutie de invatamant poate desfasura mai multe tipuri de investigatii, toate acestea fiind efectuate sub supravegherea Medicului Specialist:
– Efectuezi in fiecare an examinarea medicala periodica a elevilor, semnaland medicului aspectele deosebite constatate.
– Efectuezi examenul dezvoltării fizice: somatometrie (inaltime, greutate, perimetru toracic), somatoscopie, fiziometrie (tensiune arteriala, frecventa cardiaca, forta musculara manuala, capacitate vitala pulmonara).
Datele de somatometrie se interpreteaza pe baza standardelor nationale, cu consemnarea rezultatelor in fise.
– Depistezi tulburarile de vedere (optometrie).
– Depistezi tulburarile de auz (audiometrie tonala).
– Participi la examinarile medicale de bilant al starii de sanatate, efectuate de medicul scolii la elevii din clasele I, a IV-a, a IX-a, din ultimul an al scolilor profesionale si de ucenici, precum si de medicul cabinetului medical studentesc la studentii din anul II de studii.
– Participi la dispensarizarea elevilor si a studentilor-problema aflati in evidenta speciala, asigurand prezentarea acestora la controalele planificate de medicii din cabinetele unitatilor de asistenta medicala ambulatorie de specialitate, si aplica tratamentele prescrise de acestia impreuna cu medicii de familie. Consemnezi in fisele medicale ale elevilor si studentilor rezultatele examinarilor medicale de bilant al starii de sanatate si rezultatele controalelor elevilor si studentilor dispensarizati, sub supravegherea medicului scolii sau al unitatii de invatamant superior. Totodata consemnezi si motivarile absentelor din cauza medicala ale elevilor si studentilor, scutirile medicale de la orele de educatie fizica scolara ori scutirile medicale de efort fizic la instruirea practica scolara.
– Completezi, sub supravegherea medicului, formularele statistice lunare si anuale privind activitatea cabinetului medical scolar sau studentesc, calculand indicatorii de prevalenta, incidenta si structura a morbiditatii; completezi partea medicala a fiselor de tabara de odihna ale elevilor si studentilor, precum si adeverintele medicale la elevii care termina clasa a IX-a*), a XII-a si ultimul an al scolilor de ucenici si profesionale si pentru studentii care termina cursurile institutiilor de invatamant superior.
-Participi alaturi de medic la vizita medicala a elevilor care se inscriu in licee de specialitate, scoli profesionale si de ucenici sau, dupa caz, la vizita medicala a candidatilor care se inscriu in institutii de invatamant superior.
– Acorzi consultatii privind planificarea familiala, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala si participi la anchetele starii de sanatate din colectivitatile de copii si tineri arondate.
Activitati cu caracter antiepidemic:
– Efectuezi catagrafia elevilor/studentilor supusi (re)vaccinarilor.
– Efectuezi sub supravegherea medicului imunizarile profilactice planificate, in conformitate cu Programul national de imunizari.
– Inregistrezi in fisa de consultatie si in registrul de vaccinari imunizarile efectuate.
– Efectuezi triajul epidemiologic la toti elevii dupa fiecare vacanta, precum si alte triaje, atunci cand este cazul.
– Executi actiuni de combatere a bolilor transmisibile din focarele existente in scoli sau unitati de invatamant superior, intocmind si fise de focar (gamaglobulinizare a contactilor de hepatita virala acuta, prelevarea de tampoane pentru exsudate nazofaringiene, prelucrarea sanitara a elevilor cu pediculoza si scabie, prelevarea de tampoane de pe echipamentul de protectie al personalului blocului alimentar si de pe instrumentele de lucru ale acestuia).
– Efectuezi catagrafierea tuturor elevilor si studentilor supusi depistarii biologice prin intradermoreactia la PPD 2u., participand la efectuarea acesteia, precum si revaccinarea BCG impreuna cu personalul dispensarului TBC teritorial.
– Controlezi igiena individuala a elevilor, colaborand cu personalul didactic pentru remedierea situatiilor deficitare constatate.
– Controlezi zilnic respectarea conditiilor de igiena din spatiile de invatamant (sali de clasa, laboratoare, ateliere scolare, grupuri sanitare, sali de sport), de cazare (dormitoare, sali de meditatii, grupuri sanitare, spalatorii) si de alimentatie (bucatarii si anexele acestora, sali de mese), consemnand in caietul special destinat toate constatarile facute si aducandu-le la cunostinta conducerilor unitatilor scolare sau de invatamant superior.
– Participi impreuna cu medicul la intocmirea meniurilor si la efectuarea anchetei alimentare periodice pentru verificarea respectarii unei alimentatii rationale in cantinele scolare si studentesti, controland zilnic proprietatile organoleptice ale alimentelor scoase din magazie si modul de functionare a agregatelor frigorifice din blocul alimentar.
– Tii evidenta examenelor medicale periodice pe care personalul adult din unitatea de invatamant arondata este obligat sa le efectueze in conformitate cu reglementarile Ministerului Sanatatii si Familiei.
– Efectuezi, sub indrumarea medicului, actiuni de educatie pentru sanatate in randul elevilor, al studentilor, al familiilor elevilor si al cadrelor didactice.
– Instruiesti grupele sanitare si insotesti la concursuri, in toate fazele superioare, echipa selectionata.
– Tii lectii sau prelegeri privind educatia pentru sanatate elevilor si studentilor, pe clase sau pe ani universitari si, eventual, separat pe sexe, inclusiv pe probleme de prim ajutor, cu demonstratii practice.
– Participi la lectoratele cu parintii elevilor pe teme de educatie pentru sanatate.
– Desfasori actiuni de educatie pentru sanatate in randul cadrelor didactice, inclusiv prin lectii si demonstratii de prim ajutor.
– Participi la consiliile profesorale in care se discuta si se iau masuri vizand aspectele sanitare din unitatea de invatamant arondata.
– Instruiesti personalul administrativ si de ingrijire din spatiile de invatamant, cazare si de alimentatie asupra sarcinilor ce ii revin in asigurarea starii de igiena in spatiile respective.
Partea 1 (asistent dentar, farmacie) este aici.
Partea a 2-a (radiologie si imagistica, oftalmologie si medicina de urgenta) este aici.
Partea a 3-a (dermatologie, pneumoftiziologie si diabet, boli nutritie si metabolice) este aici.
Partea a 4-a (chirurgie, ginecologie si obstetrica si dializa) este aici.
Partea a 5-a (pediatrie, terapie intensiva si recuperare medicala) este aici.
Partea a 6-a (igienist, anatomie patologica si medicina de familie) este aici.
Partea a 7-a (medicina interna, medicina de laborator si medicina muncii) este aici.
Partea a 8-a (orl) este aici.
Partea a 9-a (cardiologie) este aici.
Vom continua seria cu mai multe exemple de subdomenii, cu accent pe partea de responsabilitati.
Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri pentru asistenti medicali, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.