Saptamana aceasta va invitam sa urmariti un interviu cu doamna Dr. Ana Fruntelata , șef adjunct al secției de Cardiologie la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, specialist în cardiologie nucleară atestat de American Society of Nuclear Cardiology și European Working Group of Nuclear Cardiology.
- De ce ati ales cardiologia? Puteti sa ne oferiti cateva argumente PRO si CONTRA alegerii acestei specializari?
Dr. Fruntelata – Am ales cardiologia pentru ca mi-a placut foarte mult si m-a fascinat inca din anul IV, cand m-am intalnit prima oara cu aceasta specializare. Am avut norocul de a lucra cu oameni foarte buni in domeniu, in clinica Prof. Gherasim si, pe scurt, asta m-a atras cel mai mult. Nu este deloc o specialitate usoara sau comoda, un pacient cardiac este al tau pana la moarte, caci boala de inima, in cele din urma, il rapune. Din acest motiv, cardiologia nu este o alegere usoara, este una dintre cele mai complexe specialitati insa are o multime de supraspecializari foarte atragatoare.
- Pe scurt, cum arata o zi din vata unui cardiolog?
Dr. Fruntelata – Zilele mele nu sunt tipice, in niciun caz. Zilele mele incep la 7 dimineata si se termina la 8-9 seara. Spital, clinica, internari, externari, policlinica 6-7 ore pe zi si, din cand in cand si cabinet, inclusiv in weekend. Rar mai avem timp si de altceva. Vedem bolnavi toata ziua. Cand ajungi la un anumit nivel, vezi pacienti non-stop.
- Care sunt progresele tehnologice in cardiologie pe care le asteptati in viitorul apropiat?
Dr. Fruntelata – Progrese tehnologice au fost deja multe in ultimii ani. Asteptam in urmatoarele decenii, ca sa zic asa, indicatii noi pentru anticoagulantele nou aparute, studii pentru bolnavii cu dializa si cei cu proteze, sa capete indicatie si in cazul lor, asteptam progrese in ceea ce priveste device-urile valvulare implantate transcutanat pe mitrala, pe tricuspida. Acestea sunt lucruri care deja sunt in studiu. Avem asteptari de la medicamentele noi pentru colesterol, anticorpii monoclonali, anticorpii NCSK9. Sunt multe progrese, in general, o data la 4-5 ani, apare o inovatie salutara in cardiologie care schimba ghidurile. Lucrurile progreseaza foarte rapid.
- Daca nu ati fi ales medicina, ce alta cariera v-ati fi dorit?
Dr. Fruntelata – Litere, limbi straine. Romana, literatura, limbi straine. La asta am fost cea mai buna, poate chiar mai buna decat la medicina, ca sa zic asa. Am fost olimpica la romana. Am o nostalgie legata de acest lucru.
- Aveti vreun sfat pentru tinerii care se pregatesc pentru o cariera in medicina?
Dr. Fruntelata – Trebuie sa fie foarte muncitori, daca nu sunt foarte muncitori, nu au nicio sansa. Nu trebuie neparat sa fii foarte destept, dar trebuie neaparat sa fii foarte muncitor si foarte dedicat omului caci se lucreaza cu oamenii nu cu masinarii, iar raspunderile sunt mult mai mari ca in alte meserii. Deci, cui nu ii place sa munceasca nu are ce cauta la medicina. Sa munceasca si sa dea examene zi de zi, toata viata.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.