Site icon MEDIjobs

10 piedici în carieră pe care ni le punem singuri și cum să le depășești

carieră

Cu toții avem visuri legate de cariera noastră. De câte ori nu ți-ai imaginat drumul către cariera medicală mult dorită? Cum ar fi să fii avansat în poziția dorită sau să reușești la interviul pentru jobul pe care ți-l dorești? Însă de câte ori nu te-ai lăsat cuprins de îndoială? Te-ai gândit că „nu sunt pregătit pentru o schimbare”, „nu voi face față într-un loc nou”, „nu o să mă descurc”, „măcar jobul de acum e unul sigur”. O astfel de mentalitate înseamnă că, de fapt, ne sabotăm singuri șansele către progres și anihilăm din start capacitatea noastră de a realiza ce ne dorim.

Primul pas în a rezolva această problemă este să conștientizăm, să ne dăm seama care sunt aceste obstacole pe care ni le punem singuri și cum le putem depăși. Cu toții suntem diferiți și avem obiective de carieră diferite, însă multe dintre piedici țin de psihicul nostru. Sigur că nu există o rețetă de succes universală, însă cel mai simplu este să ne cunoaștem foarte bine, să descoperim ce ne poate ajuta cu adevărat.

Dacă te-ai regăsit în situațiile de mai sus sau ți-ai dorit o schimbare și nu ai știut de unde să începi, am pregătit pentru tine un articol care să te ajute să demontezi aceste bariere:

  1. Nu suntem suficient de bine organizați.

Pentru a ține pasul cu ritmul alert pe care îl presupune un loc de muncă în sistemul de sănătate, bunele abilități organizatorice sunt o necesitate. A fi dezorganizat poate afecta capacitatea de a ajunge acolo unde îți dorești să fii din punct de vedere profesional, poate reduce productivitatea și poate fi chiar dăunător pentru sănătatea fizică și mintală. Prioritizează-ți sarcinile, ține evidența lucrurilor pe care le ai de făcut, încearcă să eviți întreruperile, și renunță la multitasking. 

Citește și: Cum să îți începi cariera cu dreptul, fără să comiți greșeli

  1. Nu avem un plan de dezvoltare a carierei.

O altă piedică pe care adesea ne-o punem este faptul că nu creăm un plan concret de dezvoltare a carierei. Poate ne gândim că suntem încă pe băncile facultății și abia am absolvit, deci nu e momentul oportun acum, sau abia am fost angajați și este încă devreme să ne gândim la ce vom face în viitor. Acestea pot fi mici capcane în care cădem și care ne împiedică să ne planificăm eficient pașii de parcurs în viitor. Poți crea un plan de carieră în orice etapă profesională te-ai afla, iar acest lucru te va ajuta să stabilești obiective realizabile și să te concentrezi pe îndeplinirea lor.

Un plan de carieră nu trebuie să însemne o schimbare profesională majoră, ci poate fi o metodă de a te evalua și de a planifica. Dacă constați că te afli unde îți dorești, vei fi mai motivat la locul de muncă actual, iar dacă constați că ai nevoie de o schimbare, poți acționa în consecință și te poți gândi la ce schimbări ai nevoie să faci pentru a ajunge acolo unde îți dorești.

Procesul de creare a unui plan de carieră poate fi organizat în trei pași: realizarea unei autoevaluări, explorarea posibilităților și setarea de obiective.

Autoevaluarea
cuprinde mai multe aspecte, însă trebuie realizată într-un mod obiectiv. Gândește-te care sunt valorile tale, ce te motivează (spre exemplu, îți place să lucrezi în mod direct cu pacienții), ce nevoi ai la locul de muncă (spre exemplu, preferi să lucrezi în ture, pentru că ai mai multă flexibilitate), care sunt punctele tare forte și punctele tale slabe (poate ai abilități de comunicare foarte bune, dar nu ești o persoană bine organizată). Analizează activitatea ta la locul de muncă prin prisma acestor aspecte și vezi ce schimbări îți dorești să faci din punct de vedere profesional și ce îmbunătățiri la nivel personal.

Explorarea posibilităților înseamnă să pornești de la autoevaluare și să analizezi ce opțiuni ai la actualul loc de muncă. Ai oportunitatea de a avansa în cadrul aceleiași clinici?  Ce noi calificări te-ar ajuta în acest proces? Îți dorești o schimbare de job? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care ar trebui să îți răspunzi.

Setarea de obiective începe odată cu răspunsul la aceste întrebări. În momentul în care știi ce îți dorești, setează obiective pe termen scurt și apoi pe termen lung și încearcă să le respecți. Fă o listă realizabilă și care să te motiveze.

Exemple de obiective de dezvoltare a carierei sunt: participarea la un curs, dezvoltarea de noi competențe, crearea unui website personal sau a unei pagini de social media, citirea unor studii sau cărți din domeniul medical, obținerea unei măriri salariale sau a unei promovări.

Citește și: Obiective în 2021: cum să adopți rezoluții realiste, care nu țin doar în ianuarie

  1. Nu avem un mentor.

Un mentor poate fi uneori necesar, mai ales în dezvoltarea unei cariere în domeniul medical. Persoana potrivită care să te îndrume și să te ajute să găsești soluții acolo unde ai nevoie poate fi exact ce îți trebuie pentru a ajunge la cariera dorită. Așadar, nu ignora o astfel de experiență didactică. Prin conlucrarea dintre mentor și medicul care apelează la acesta, cel din urmă își îmbunătățește parcursul profesional, își lărgește perspectivele și își atinge mai ușor obiectivele profesionale.

Te-ar putea interesa și: 6 sfaturi care să te ajute să îți alegi cel mai bun mentor

  1. Credem că e prea târziu să facem o schimbare.

Niciodată nu este prea târziu să faci o schimbare în carieră. În plus, cu cât amâni momentul, cu atât va fi mai greu să iei o decizie. Sigur că o astfel de tranziție necesită efort și nu va fi un pas ușor de făcut însă la fel de dificil poate fi să faceți zilnic, la job, ceva ce nu vă face plăcere. Nu vă lăsați descurajați de schimbare, faceți acel plan de dezvoltare al carierei de care vă spuneam, inclusiv acea autoevaluare și explorați opțiunile pe care le aveți. 

  1. Suntem prea stresați.

De fiecare dată când ne gândim să ieșim din zona de confort, putem fi cuprinși de anxietate. De asemenea, ideea de a face schimbări în carieră ne poate da sentimente de nesiguranță, de stres. Nu te gândi însă că trebuie să fie un pas uriaș, ci concentrează-te pe pași mai mici care să te ducă spre obiectivul final. Având un obiectiv setat și pașii pe care îi avem de parcurs până acolo ne va ajuta în acest proces, va părea mai ușor și vom fi mai motivați.

Citește și: Obiceiurile la care trebuie să renunți pentru a avea o carieră de succes în medicină

  1. Ne este teamă de schimbare sau de greșeli.

Frica de schimbare în carieră sau de greșeli se poate manifesta într-un mod care ne poate bloca, prin gânduri negative precum „managerul nu va fi de acord să mă mut în altă secție”,  „măcar jobul de acum este unul sigur”, „nu voi face față într-un loc nou”, „nu sunt pregătit pentru astfel de responsabilități”. Concentrează-te pe beneficiile unei astfel de schimbări, pe ce te motivează să îți dorești ceva diferit în viața ta profesională și caută sprijin, dacă ai nevoie. 

  1. Nu învățăm din greșeli.

Cu toții am făcut greșeli în viața profesională, însă o persoană de succes le acceptă și învață din ele. Abilitatea de a ne accepta greșelile și de a ne dezvolta stau la baza unei cariere de succes. O persoană care nu își va asuma unele riscuri sau responsabilități sau nu a încercat nimic nou nu poate fi o persoană de succes. Așadar, trebuie să înțelegem că a greși este omenește. Important este să găsim sursa greșelilor comise astfel încât să nu le repetăm și să o folosim ca pe o oportunitate de creștere. De asemenea, trebuie să fim responsabili și să nu încercăm să acoperim greșeala sau să dam vina pe altcineva. Cea mai bună soluție atunci când greșim este să admitem, să reparăm dacă este posibil și să comunicăm cu superiorii noștri.

  1. Nu avem suficientă încredere în noi.

Încrederea de sine se reflectă în comportamentele noastre. Atunci când avem o bună imagine de sine, ne simțim încrezători și ne putem îndeplini obiectivele profesionale pentru că avem entuziasmul și determinarea necesare pentru acest lucru. O imagine de sine bună ne dă încredere în cadrul interviurilor, în relația cu colegii și superiorii și conduce spre performanțe profesionale și succesul dorit în carieră. Așadar, când nu avem suficientă încredere în abilitățile noastre, anihilăm resursele interioare pentru a realiza ce ne dorim.

Citește și: Cum am fost învățați să ne măsurăm succesul vs. cum ar trebui de fapt măsurat

  1. Nu comunicăm suficient de bine. 

Abilitățile de comunicare sunt esențiale în aproape fiecare carieră, cu atât mai mult în cea medicală, unde vei avea adesea contact cu pacienții. Ai nevoie de abilitatea de a le explica acestora, spre exemplu, ce tratamente trebuie să urmeze, în ce consta boala lor. Chiar dacă nu ai contact cu pacienți și lucrezi într-un laborator, spre exemplu, lipsa unor bune abilități de comunicare îți poate reduce șansele de a avansa în carieră. 

De asemenea, abilitățile slabe de comunicare pot avea un impact negativ – un mesaj comunicat greșit poate duce la neînțelegeri, frustrări, conflicte la locul de muncă sau chiar situații periculoase pentru pacienți.

Nu uita că ascultarea este o parte importantă a comunicării. Poate fi ușor de trecut cu vederea, deoarece avem tendința de a ne concentra pe ce avem de spus și mesajul pe care vrem să îl transmitem decât să ascultăm ce vrea să spună cealaltă persoană. Însă un dialog eficient înseamnă să știi când să te oprești pentru a permite celeilalte persoane să vorbească. Vei arăta respect și dorința de a-i auzi punctul de vedere, așadar și relațiile tale la locul vor fi unele bune dacă ești un bun comunicator. 

Citește și: Cum să comunici eficient în timpul unei crize

  1. Nu mai investim în noi.

Nicio investiție nu este mai profitabilă decât investiția în noi înșine și în parcursul nostru profesional. Așa cum spuneam mai sus, în momentul în care ne setăm obiective și pași de parcurs în acest proces, totul va fi mai ușor de îndeplinit. Sfatul nostru este să continui să te dezvolți prin lectură, încercând să fii la curent cu noutățile din medicină. Poți opta pentru studii, cărți, cursuri online sau, dacă ești o persoană sociabilă, pentru networking. Sentimentul de apartenență la un grup care discută astfel de noutăți te poate ajuta să fii mai motivat. „Investiția” de astăzi va reprezenta succesul de mâine în carieră. 

În concluzie, primul pas spre dezvoltarea carierei noastre este să ne dăm seama de obstacolele pe care uneori ni le punem singuri. Pentru a ajunge în locul pe care ni-l dorim din punct de vedere profesional, trebuie să fim conștienți de punctele forte și să depunem eforturi pentru dorințele noastre. Cu un plan de dezvoltare a carierei, o autoevaluare corectă, determinare și încredere în propriile forțe, vom reuși să depășim orice piedici din carieră. Mult succes!

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version