10 moduri în care relocarea îți poate duce cariera medicală la un alt nivel

10 moduri în care relocarea îți poate duce cariera medicală la un alt nivel

Când vine vorba de a lucra într-un alt oraș decât cel în care ai jobul, fie că ești asistent medical sau farmacist, medic specialist sau medic primar, decizia diferă de la o zonă a țării la alta. Surprinzător sau nu, relocarea este văzută ca un pas înainte în carieră sau, din contră, o mișcare prea riscantă, în funcție de vârsta, de educația și de stilul de viață care te definesc.

Însă, ce presupune cu adevărat relocarea și de ce să o iei în calcul pentru dezvoltarea ta profesională? Cum poate o astfel de schimbare majoră în viața ta să devină una inspirată, poate chiar cea mai bună decizie luată pentru cariera ta?

Relocarea de la sat la oraș – sau viceversa?

În ultimele zeci de ani, nu puțini au fost cei care visau să ajungă în Capitală pentru a face carieră în medicină. Vorbim și de tinerii entuziaști, cât și de profesioniști cu experiență, pentru care relocare în orașele mari ale țării a fost un vis devenit realitate – în fond, orașele mari sunt și cele care, de obicei, au oferit salarii mai bune și siguranță profesională, oportunități de dezvoltare și avansare în carieră, cât și provocări unice în domeniul medicinei și farmaciei.

Prin urmare, lesne de înțeles de ce relocarea îți poate duce cariera la un alt nivel. Cu atât mai mult cu cât unii angajatori pot oferi chiar și beneficii extrasalariale care să-ți garanteze o acomodare ușoară pentru tine și familia ta – un criteriu care ar fi făcut mutarea cu jobul mult mai dificilă sau imposibilă.

Însă cum arată piața muncii din prezent, în ceea ce privește relocarea din orașul de reședință?

Există câteva tendințe care merită luate în calcul, când vorbim de mutarea locului de muncă în alt oraș din România: condițiile foarte bune oferite de angajatorii din orașele mici și mijlocii pentru a atrage candidați, cât și migrarea a tot mai multe persoane și familii la… viața la sat, pentru un trai mai liniștit, departe de stresul specific locuirii într-un oraș foarte mare. 

Dar vom detalia și aceste tendințe, alături de principalele motive pentru care ai putea lua în calcul relocarea pentru cariera ta în sectorul sănătății, în cele ce urmează. În orice caz, decizia de a te reloca sau nu este una care merită atenția ta, fiind o schimbare majoră în viața ta, atât la nivel personal, cât și profesional. Sunt mulți factori de luat în calcul și acest proces necesită timp.

Avantajele relocării: 10 moduri în care un job într-un oraș nou îți poate duce cariera la următorul nivel

Acum, bineînțeles că relocarea are sensuri diferite când vorbim de mutarea într-un oraș mare sau într-un oraș mic. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale, să spunem așa. Însă vom trece în revistă câteva dintre aceste opțiuni, pentru a înțelege dinamica acestui proces în traseul carierei tale.

I. Relocarea într-un oraș mic sau mijlociu
Salariile pot fi mai mari decât în capitală – la fel și economiile tale

Așa cum a arătat și raportul realizat anul trecut de către echipa noastră MEDIjobs, deficitul de medici din regiunea estică a țării i-a convins pe angajatorii din domeniul sănătății (din mediul privat) să ofere salarii cu mult mai mari decât ale medicilor din Capitală.

Mai exact, companii medicale private din orașele mici și mijlocii oferă salarii cu 30% mai mari decât cele din orașele mari precum București, Timișoara, Cluj, pentru a atrage forța de muncă.

Acest lucru – salarii mai mari – vine la pachet cu relocarea într-un oraș în care cheltuielile și costul traiului sunt foarte scăzute. Prin urmare, relocarea într-un oraș mic îți poate crește și contul de economii.

Ai grijă de comunitatea din care faci parte

Dacă printre prioritățile tale este să cunoști oamenii care îți trec pragul cabinetului (sau al farmaciei) și să construiești relații stabile, bazate pe încredere cu pacienții tăi, relocarea într-un oraș mai mic (sau în mediul rural) este una care îți va aduce mari satisfacții pe acest plan.

Ca medic specialist sau farmacist, asistent medical sau medic de familie, în orașele cu număr mic de locuitori vei avea ocazia să ai grijă de sănătatea unei comunități întregi, cu care ai șanse mari să interacționezi și în afara jobului.

Mai mult decât atât, rezultatele muncii tale pot fi chiar îmbunătățite, pentru că vei lucra cu pacienți al căror istoric medical îl vei cunoaște mult mai ușor și în amănunt. Când îți este alocat un număr prea mare de pacienți, este demonstrat faptul că nivelul de stres și de epuizare și riscul de erori medicale cresc, iar eficiența și siguranța pacientului sunt afectate – mai ales în cadrul asistenței medicale.

Relocarea într-un oraș mai mic decât în cel de reședință îți oferă șansa să te implici cu toate resursele în comunitatea din care faci parte și să te simți parte activă din aceasta.

Poți face o diferență în viața celor vulnerabili

Știm deja că întreaga țară se confruntă cu o criză de medici de familie și specialiști care să deservească pacienții din mediul rural, adeseori sărac și lipsit de acces la servicii de asistență medicală de bază.

Însă pentru medicii care găsesc cea mai mare satisfacție în a-și face meseria în folosul celor care au cea mai mare nevoie, relocarea în provincie este una care le permite să-și ducă pasiunea la alt nivel.

Dacă prioritățile tale se referă mai mult la comunitate, relaționarea specială cu pacienții și ajutorul oferit categoriilor defavorizate acolo unde oamenii au nevoie de tine, atunci relocarea este una care va face diferența în viața lor – dar și în viața ta.

De asemenea, îți poți dezvolta astfel o serie de abilități-cheie pentru viitor: dezvolți comunicarea cu diferite tipuri de pacienți, îți testezi empatia și compasiunea în mod constructiv, îngrijești o comunitate și poți aduce inovația mult mai ușor în mijlocul ei.

Ai siguranța jobului

Statisticile arată că românii nu sunt foarte deschiși la relocare, în ciuda beneficiilor salariale ridicate. Din acest motiv, multe persoane care decid să se mute cu locul de muncă în alt oraș nu stau mai mult de doi ani de zile pe acel post.

Însă reversul medaliei este că un loc de muncă într-un oraș mai puțin aglomerat, unde relațiile sociale sunt foarte stabile, relocarea îți permite să te bucuri de siguranța jobului. Chiar și pe timp de criză, dat fiind că în domeniul medical există un deficit de specialiști, șansele de-a pierde jobul sunt minime. Prin urmare, dacă îți dorești un trai liniștit și implicat în comunitate, în care te bucuri și de siguranța profesională, și de echilibru personal-profesional, relocarea este o idee interesantă.

Mai multă autonomie și putere de inovație

Când lucrezi într-un oraș mare, domeniul medical devine unul mult mai competitiv și provocator. Poți să-ți schimbi jobul mai ușor, dar avansarea profesională vine cu doza ei de stres și de epuizare. Însă, dacă te gândești la relocarea într-un oraș mai mic, avansarea profesională decurge din alt unghi.

Relocarea reprezintă deja faptul că ești un angajat performant și dorit în noua companie pe baza anumitor competențe. Prin urmare, ai deja o anumită autonomie în noul loc de muncă din acel nou oraș și, cu toate că încrederea pacienților se câștigă în timp, în cadrul comunității din care vei face parte vei avea șansa să iei decizii care să-ți ducă atât cariera, dar mai ales comunitatea la următorul nivel.

Spre exemplu, poți iniția programe de prevenție, informare și educație de sănătate, poți susține inițiative care să susțină sănătatea comunității, poți deschide diferite centre de ajutor alături de colegii de breaslă, poți căuta soluții prin care să aduci dotări, practici medicale și echipamente inovatoare acolo unde nimeni nu se așteaptă.

Descoperă poveștile medicilor de familie la sate care schimbă comunitate după comunitate, aici.  

Tot mai mulți tineri și familii tinere se mută la sat

În ultimii ani – iar acum, pandemia a întețit această tendință – mulți români decid să se întoarcă la rădăcini sau să se mute, cu familie sau nu, în mediul rural. Acest lucru le permite să ducă un trai mai liniștit, de multe ori autosuficient, să se ocupe de agricultură sau de comunitatea lor. Este un trai departe de aglomerație și stres, de epuizare, și unul care permite celor care prioritizează viața de familie să se bucure din plin de ea.  De asemenea, cei care aleg să se mute la țară doresc totuși să fie aproape de un oraș pentru a se asigura că au acces la un spital sau servicii medicale, la nevoie.

De aceea, și relocarea profesioniștilor din domeniul sănătății în zonele mai puțin aglomerate, în care timpul are răbdare, este una tentantă pentru cei care au familie și copii – sau care vor o viață de cuplu cât mai aproape de natură și de oameni.

II. Relocarea într-un oraș mai mare
Mai multe oportunități de dezvoltare profesională

Când alegi relocarea într-un oraș mai mare, evident oportunitățile de dezvoltare se înmulțesc și ele. De la studiile în domeniu pe care le poți aprofunda, seminariile sau conferințele recunoscute la care poți participa, la faptul că poți face networking mai ușor cu specialiști medicali de la care poți învăța foarte multe și că poți dezvolta noi abilități și competențe profesionale, într-un mediu mai dinamic, mai modern și chiar mai internațional.

Dacă scopul tău profesional este să devii un specialist de renume, având cunoștințe vaste în domeniu și pregătit de viitor, atunci relocarea este un pas sigur spre această direcție.

Poți avansa profesional mai rapid

Relocarea într-un oraș mare din țară presupune șansa de a-ți dezvolta practica medicală într-un mediu competitiv și rapid față de cel din orașele mai mic, și prin urmare de a avansa mai rapid în carieră.  

Există o mulțime de opțiuni în care poți să te nișezi, iar un job într-o companie mare îți permite mai multă libertate de mișcare; spre deosebire de stabilitatea unui loc de muncă sigur, aici poți ajunge mai ușor manager sau șef de secție, de exemplu, pentru că și diversitatea este foarte mare.

Beneficiile salariale și extrasalariale sunt (încă) competitive

Bineînțeles, mutarea într-un oraș mai mare presupune și un pachet de beneficii cu mult peste media din restul țării, de cele mai multe ori. Nu doar că ai șansa de-a câștiga mult mai bine, dar ai acces la lucrul cu echipamente mai bune, ai acces la servicii medicale de calitate și diversificate, iar mulți angajatori oferă diferite avantaje care fac diferența în traiul tău de zi cu zi.

Unii angajatori oferă și prime de relocare, îți pot asigura o parte din chirie sau alte beneficii similare, pentru că dispun de un buget mai consistent – tichete de masă, bonusuri anuale, decontarea transportului, pensii private etc. Desigur, acestea pot exista și în cazul relocării în orașele mici sau în mediul rural, însă nu sunt neapărat necesare, date fiind condițiile mai simple de trai.

Iată salariile medicilor în diferite orașe ale țării, conform raportului nostru MEDIjobs din 2019.

Ai parte de provocări profesionale

Nu în ultimul rând, relocarea într-un oraș mai mare din țară îți oferă șansa de-a lucra cu cele mai bune dotări și echipamente medicale, alături de profesioniști medicali pe diferite specialități, dar și de a inova în practica ta. Spre exemplu, orașele mari sunt cele în care echipele medicale pot rezolva cazuri complexe și provocatoare în domeniu. Chiar dacă reprezintă mai mult lucru sub presiune și un flux ridicat de pacienți cu probleme complexe, ai șansa de-a te perfecționa și de a salva vieți, folosindu-te de tehnologii avansate, chiar unice în țară, într-un mediu de lucru performant, modern și recunoscut la nivel național și internațional.

Relocarea poate să îți ducă cariera la nivelul următor – dar totul depinde de tine

Fiecare dintre noi este diferit, iar acest lucru este valabil și în cazul profesiei pe care o alegem din motive bine întemeiate.

Unii dintre noi pun preț mai mult pe un nivel ridicat de trai, recunoaștere profesională, dinamism și competitivitate, alții doresc să exploreze noile tehnologii și să inoveze cât mai mult posibil, având șansa de-a salva vieți în cele mai provocatoare condiții; unii doresc să aibă un echilibru între viața profesională și personală, alții să schimbe în bine comunitățile strânse din care fac parte. O parte preferă stabilitatea pe termen lung, alții dinamismul și explorarea constantă a domeniului medical.

Sunt priorități de care decizia relocării depinde foarte mult, în final. Iar acest pas major merită făcut cunoscând toate avantajele și dezavantajele, dar mai ales cunoscând ce anume îți oferă satisfacție, pasiune și semnificație în ceea ce faci.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment