10 lecții importante de la asistenții medicali cu experiență către asistenții debutanți

10 lecții importante de la asistenții medicali cu experiență către asistenții debutanți

Anul 2020 a fost dedicat asistenților medicali și moașelor din întreaga lume, și pe bună dreptate. Aproape că vine ca o încununare simbolică a eforturilor curajoase ale comunității de nursing (și nu numai) în lupta cu pandemia, dar și o comemorare a împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale – statistician, scriitoare, fondatoare de școli sanitare, dar mai ales prima infirmieră modernă, cea care avea să transforme radical instituțiile de tratament și pregătirea personalului medical specializat în îngrijirea bolnavilor. 

Așadar, dacă vrei să devii asistent medical sau deja ai devenit unul, felicitări! Te așteaptă o carieră foarte frumoasă și semnificativă! Dar cum poți traversa lin provocările meseriei? 

Pentru a onora pregătirea, dar și dăruirea și devotamentul pe care asistenții medicali de ieri, de azi și de mâine continuă să le pună în sprijinul celor aflați în suferință, în acest material vei regăsi o serie amplă de lecții importante de la asistenții medicali cu experiență pentru asistenții debutanți. 

10 sfaturi și lecții valoroase de la asistenții medicali experimentați pentru asistenții la început de drum

Aceste sfaturi vin chiar de la cei care lucrează în diferite specialități ale asistenței medicale, pentru a-i ajuta pe cei abia porniți pe acest drum să înțeleagă această meserie, să aibă încredere în drumul ales și să-și poată depăși provocările plini de curaj.

1. Găsește-ți mentori și colegi în care ai încredere

Comunicarea cu pacienții e esențială, la fel cum este și comunicarea cu colegii tăi. Sunteți o echipă și aveți același scop, așa că nu te teme să pui întrebări, să-ți ajuți un coleg, să căutați soluții împreună și să învățați unii de la alții. Dincolo de pacienți, succesul vostru se măsoară și în sentimentul de empowerment împărtășit de echipa medicală.

Celor aflați la început de drum le-aș recomanda să își aleagă mentorul, să învețe și să adopte atitudinile care exprimă etică profesională și care aduc doar aspecte pozitive în viețile celor ce apelează la servicii medicale. – Victoria Iancu, asistent medical generalist

Caută să te înconjori cu colegi de încredere ca să te poți bucura de carieră așa cum îți dorești, cu care te simți în siguranță și cărora le poți cere sfaturi despre ce poți învăța mai bine; un mentor care te inspiră și cu care poți împărtăși gânduri, temeri sau frustrări; chiar un prieten la nevoie, care îți va aduce aminte să te relaxezi și să vezi lucrurile optimist.

Citește și: Solicitările medicilor și asistenților: de ce au nevoie cadrele medicale, în pandemie?

2. Educația nu se oprește după absolvire

Mulți asistenți cu experiență sunt de acord că educația este parte din meserie. Nu doar că arată dedicare și o cunoaștere profundă a domeniului – ceea ce inspiră respect, încredere și admirație din partea breslei – dar te ajută să progresezi în carieră și să faci networking de calitate.

Celor aflați la început de drum în acest domeniu le-aș recomanda să investească în ei cu mult drag și răbdare, să își crească competențele profesionale prin cursuri și experiențe clinice diverse, să pună accent pe o ascultare cât mai atentă în interacțiunea cu pacienții. – Victoria Iancu, asistent medical generalist 

Dar mai mult decât atât, timpul investit în educație cât mai devreme, mai ales în zona de management și leadership medical, este unul extrem de benefic într-un domeniu care are nevoie de astfel de competențe. 

3. Curiozitatea te va duce departe

Curiozitatea este o calitate apreciată în asistența medicală, care se leagă foarte frumos de educația constantă pe care nu trebuie să o neglijezi. Cunoașterea dă naștere la și mai multă curiozitate, iar asta te ajută enorm să îți dezvolți cariera și să înveți tot mai multe despre practica medicală. 

Mai ales la început de drum, există frica de-a ieși în evidență și de-a spune ceva. Însă a pune întrebări demonstrează dorința ta de a învăța de la ceilalți, îți permite să fii ascultat și să arăți că ești dedicat meseriei. 

În primul rând, alegând meseria de asistent trebuie să îți dedici timpul și toate resursele în ajutarea pacienților. În această meserie se învață tot timpul. – Alina Boerescu, asistent medical radiolog

Așa poți să te bucuri de satisfacție profesională și oportunități mai bune, în timp ce pacienții tăi se bucură de o îngrijire de calitate.

4. Ești suportul de care au nevoie pacienții tăi

De multe ori, medicii sunt presați de indicatori nepotriviți de performanță, precum numărul pacienților pe care îi văd zilnic, iar asta poate afecta și serviciile medicale, și atenția la problemele acestora. Atunci când pacienții devin simple numere, asistenții medicali au oportunitatea de-a echilibra balanța, de-a fi atenți și de-a asculta doleanțele pacienților, tocmai pentru a le asigura binele. 

Este o lecție pe care asistenții medicali experimentați au învățat-o de-a lungul timpului: asistentul nu e doar un asistent, ci o punte de legătură cu un sistem ce promite să-i ofere alinare și îngrijirea de care are nevoie. Iar calitatea nursingului influențează direct calitatea stării pacienților.

Citește și: Disconfortul și afecțiunile cauzate de purtarea echipamentului de protecție: ce e de făcut?

5. Eficiența este importantă, dar compasiunea și mai mult

Toți cei care lucrează în asistență medicală știu că acest domeniu cere foarte multe abilități și responsabilități. Trebuie să fii atent la tot ce faci, la rutina zilnică, la pașii de urmat în îngrijirea fiecărui tip de pacient, la ajutorul oferit medicilor, și totul se întâmplă rapid.

Însă dincolo de un grad ridicat de eficiență, o lecție importantă pe care mulți asistenți cu experiență l-au învățat pe pielea lor este că grija față de pacient e mai valoroasă. 

Fără compasiune și empatie, atunci când pacientul se află într-o stare vulnerabilă și se bazează doar pe tine, rolul tău poate deveni unul rece și insensibil. Iar asta nu înseamnă îngrijire medicală de calitate și nici succes profesional.   

6. Vei învăța din greșeli să fii un asistent medical foarte bun

Mulți dintre asistenții medicali la început de drum sunt copleșiți de responsabilități și de volumul de muncă, de lucrul cu pacienți dificili și alte provocări ale nursingului. Și chiar și cu toate eforturile depuse, uneori mai fac greșeli.

 Aici apare momentul decisiv pentru viitorul și chiar starea lor emoțională: cum treci peste greșeli în acest domeniu, fără a simți că e un eșec?

Ideal, vei avea mentori cu experiență și colegi de încredere alături de tine care să te ajute să înțelegi repede că e perfect OK să greșești. Nu tot timpul ai răspunsurile corecte pentru pacienți, nu tot timpul știi ce să faci, dar poți recunoaște acest lucru și poți cere ajutor. 

Nimeni nu este perfect și cu toții fac greșeli. Important e să știi cum înveți din ele – și să învățați unul de la celălalt.

Citește și: Studiu: Aproximativ 30.000 de angajați din sistemul medical au fost deja infectați cu COVID-19

7. Cultivă relații oneste cu pacienții și familiile lor

În funcție de specialitatea aleasă, ca asistent medical poți avea parte de o carieră mai liniștită sau, din contră, plină de provocări. Însă fiecare parcurs e presărat cu interacțiuni dificile sau discuții nedorite, mai ales când vine vorba de pacienți cu probleme grave sau familii care suferă. 

Sunt circumstanțe cu care asistenții debutanți se împacă în timp și din care învață extrem de multe lucruri importante – de la cum să comunice eficient și sensibil, la cum să înțeleagă contextul unei situații medicale și să exploreze posibile soluții de tratament etc.

Cel mai important, înveți faptul că nevoile pacienților și ale familiilor acestora nu sunt întotdeauna cele pe care le credeai. Și niciun pacient nu e la fel ca altul. 

De aceea, o lecție importantă este să asculți activ și să oferi sprijin când au nevoie. Aceste relații care se leagă – uneori chiar și pe termen lung – sunt și unul dintre motivele pentru care această meserie este una atât de frumoasă. 

8. Ai încredere în forțele tale că poți ajunge acolo unde vrei

Pe asistenții medicali care sunt la început de drum îi sfătuiesc să aibă încredere în ei și în ceea ce fac. Să iubească oamenii și să-și dorească cu adevărat să-i ajute pe alții. Să nu se lase doborâți de nimic, să fie buni în ceea ce fac și să înțeleagă că nimic nu e ușor când este vorba de viața unui om. Nursingul este o meserie dificilă, dar foarte frumoasă. – Iuliana Tatiana Manea, asistent medical generalist

De obicei, simți dacă nursingul este pentru tine chiar de prima oară. 

Dacă este o carieră care îți place și ai curiozitatea de-a te dezvolta, ai toate șansele să faci lucruri pe care nici nu le visezi și să fii un model de leadership – poate să ajuți alți asistenți debutanți, să susții educația sau să ajungi asistent-șef, pentru a te asigura că oferi pacienților și echipelor medicale un spațiu sigur și performant, mai sănătos. 

Din păcate, mulți asistenți medicali stau pe margine și se tem să facă următorul pas, așa cum admiră la mentorii lor. Este și unul dintre regretele celor cu experiență, care și-ar fi dorit să aibă curajul de-a face mai multe, fără teamă. 

9. Nu uita de ce ai ales această cale

Viața este neprevăzută, la fel și viitorul. E un domeniu în care poți lucra în diferite ramuri și diferite contexte (clinic, administrativ etc.) și poți petrece ani de zile învățând foarte multe despre fiecare în parte, dacă ai ocazia. Dar există și riscul de-a pierde motivația care te-a adus pe acest drum. 

Poate îți doreai să lucrezi mai mult cu pacienții și să fii acolo pentru ei, când au nevoie. Poate voiai să devii un lider care are grijă de echipa sa și schimbă pozitiv lucrurile în domeniu. Indiferent care e motivația ta ca asistent medical debutant, nu o scăpa din vedere pe parcursul anilor și nu renunța la a-ți urma scopul. 

 10. Ai grijă de tine! 

Chiar dacă pare o lecție elementară, este adesea neglijată de lucrătorii în sănătate. Din păcate, timpul și experiența asistenților medicali arată că starea personală de bine este primordială – în fond, nu poți avea grijă de alții când nu ai grijă de tine, și se vede.

Amintește-ți să mănânci bine și sănătos, să dormi suficient și să ai grijă de condiția ta fizică, cât și de sănătatea mentală – este vital să fii puternic nu doar fizic, ci și emoțional și spiritual pentru a oferi îngrijirea optimă și pentru a promova același mindset sănătos pacienților tăi.

Ce spun cifrele de anul acesta privind asistența medicală?

Știm deja de câțiva ani că piața muncii medicale este în continuă transformare și că nursingul suferă de un deficit major de personal calificat. Factorii care au contribuit sunt și ei aceiași: o distribuție inegală a forței de muncă, îmbătrânirea populației, pensionarea asistenților vârstnici, dar și faptul că în continuare nu există destui educatori și lideri în asistență medicală care să ghideze noile generații. 

Mai mult de-atât, breasla suferă în continuare de burnout și epuizare fizică, în unele cazuri chiar și de drepturi încălcate și de salarizare injustă. Iar pandemia a adâncit și mai tare aceste probleme – cel mai mare procent al lucrătorilor medicali infectați sau decedați din cauza infecției cu coronavirus se referă la asistenții medicali. 

Citește și: Studiu: Nivel crescut de stres în rândul salariaților medicali. Top 16 efecte negative ale pandemiei, în România

În România, se observă o mică ajustare a deficitului, deși distribuția inegală a forței de muncă s-a adâncit (rural versus urban, de exemplu), comparând situația din 2019 față de 2018:

  • Au existat mai multe cabinete de specialitate decât în 2018 (cu 652 mai multe)
  • Numărul medicilor a crescut cu aproape 2700, în 2019
  • Numărul farmaciștilor a crescut cu 450, în 2019
  • Numărul persoanelor cu pregătire sanitară medie a fost cu 4.900 mai mare în 2019
  • Numărul persoanelor parte din personalul sanitar auxiliar a fost cu 2100 mai mare.

Lucrurile încep să se schimbe în direcția bună și să forțeze liderii să investească mai mult în sisteme medicale funcționale (decente, cel puțin) și să repare lipsurile din domeniul asistenței cât mai repede posibil, pentru a atrage candidați pe piața muncii.

Nursingul este o meserie, dar și o vocație care are nevoie de respect și recunoaștere a eforturilor depuse de profesioniști. E un domeniu în continuă transformare, în care noii asistenți au foarte multe de învățat de la cei cu zeci de ani de experiență, dar care vin și cu forțe proaspete și abilități ce pot duce mai departe această “moștenire”, întocmai cum a făcut Florence Nightingale întreaga sa viață. 

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment