Rezidențiat în străinătate: ce pași să urmezi?

Rezidențiat în străinătate: ce pași să urmezi?

În 2020, concursul de rezidențiat a fost susținut de un număr record de candidați, în ciuda condițiilor speciale impuse de contextul epidemiologic și a suplimentării cu aproape o mie de locuri. Este vorba de 11948 de candidați la medicină, farmacie și stomatologie, care au concurat pentru 7061 de locuri și posturi scoase la concurs.  

Există și mulți medici care se întorc în țară, însă există în continuare mii de studenți sau rezidenți care visează și aleg să facă rezidențiatul în străinătate, din diferite motive, de la țările cele mai populare precum Anglia, Germania, Suedia sau Austria, până la Statele Unite, Islanda sau Danemarca. 

Motivele pentru care mulți medici aleg un rezidențiat sau un stagiu de pregătire în străinătate, măcar de câteva luni, sunt numeroase: pentru lucru cu tehnologii și echipamente medicale care nu sunt disponibile în România, pentru dezvoltarea personală și profesională într-o cultură nouă, pentru condiții de lucru moderne și respectabile, pentru pregătirea de o carieră la nivel internațional și, bineînțeles, pentru șansa de-a avea un loc de muncă după rezidențiat, definit de un echilibru profesional-personal și de un salariu corespunzător. 

Rezidențiatul în străinătate este, în fond, o experiență unică și valoroasă și care merită să fie luată în calcul încă din primii ani de rezidențiat, fără a amâna această șansă. 

Dar care sunt avantajele unui rezidențiat în altă țară? Ce înseamnă pregătirea în străinătate și cum se procedează în acest sens?

Există două subiecte care interesează foarte mulți studenți la Medicină, privind rezidențiatul în străinătate:

  • Rezidențiatul complet realizat în altă țară, imediat după absolvirea facultății,
  • Stagiu de pregătire în străinătate (poți începe rezidențiatul în țară, iar în timpul anului să urmezi un stagiu în altă țară, pe aceeași specialitate medicală), care nu poate depăși o treime din durata prevăzută pentru specialitatea respectivă.

Citește și: Schimbare Specialitate Medic Rezident: condiții și cerere de solicitare

În linii mari, pașii pentru un rezidențiat complet în străinătate sunt următorii (condițiile diferă de la o țară la alta):

  • Să alegi țara/țările în care dorești să aplici ca medic rezident (poți face o cercetare de piață pe Internet și forumuri);
  • Să verifici dacă în această țară/țări se acceptă stagii de pregătire din România – o listă cu spitalele și unitățile sanitare care au dreptul să primească rezidenți din România pot fi căutate pe paginile Colegiilor Medicilor din diferite regiuni/state, inclusiv detalii despre actele necesare pentru a practica în țara respectivă;
  • Să cunoști limba străină din țara respectivă, de exemplu se poate cere și nivel de B2 sau C1 (este o cerință general valabilă), prin urmare depinde ce abilități lingvistice deții; se poate cere chiar și un examen de limbă;
  • Să pregătești CV-ul și scrisori de intenție pe care să le trimiți – în general, poți trimite online aceste documente către șefii de secții din diferite spitale universitare sau poți începe să îi contactezi telefonic; o alternativă sunt agențiile de recrutare care sunt prezente și pe site-urile de recrutare, căutând medici rezidenți în diferite țări (Anglia, Germania, Irlanda etc.)
  • Sunt multe țări care cer diferite examene de rezidențiat înainte să intri în programul de rezidențiat, precum Franța, America, ori dosare de “rezidențiat” precum în Suedia, de exemplu;
  • Dacă primești răspunsuri favorabile, în majoritatea statelor e nevoie de viitoare interviuri, exact ca la angajare, și de depunerea dosarului cu documentele necesare.

Citește și: Ministerul Sănătății a început repartiția pe locurile pentru rezidențiat

Rezidenții din România pot efectua perioade de stagiu în străinătate:

Rezidenții care sunt acceptați pentru a efectua stagii de pregătire în străinătate, în alte state membre UE sau state terțe, este necesar să depună la Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică (CRUSP) înaintea deplasării la aceste stagii o solicitare de întrerupere a pregătirii.

Solicitanții vor depune pentru aceasta:

  • Cerere de întrerupere a pregătirii
  • dovada că au fost acceptați la stagiul respectiv cu precizarea perioadei exacte de pregătire

În cazul rezidenților pe post, solicitarea va fi însoțită obligatoriu și de avizul unității angajatoare, conform regulamentelor oficiale.

Toții rezidenții au obligația, potrivit art.16 din anexa 1 la Ordinul comun MSP și MCTS nr.1141/1386/2007, ca înainte de a întreprinde acest demers să informeze coordonatorul sau directorul de program, după caz.

La revenirea în România rezidenții care au efectuat diferite stagii de pregătire în străinătate pot solicita recunoașterea acestora, pentru a continua rezidențiatul și a da examenul de specialitate. 

În acest sens, solicitanții vor depune:

  • cerere
  • fotocopii ale documentelor doveditoare emise de autoritățile competente din țările respective, cu semnătura, parafa coordonatorului şi stampila unitatii sanitare, însoțite de traducerile legalizate în original
  • recomandarea coordonatorului din România pentru recunoașterea stagiilor (avizul favorabil al coordonatorului de rezidențiat în specialitatea aleasă, cu semnătura, parafa și ștampila secției/catedrei)

Citește și: PROIECT | 2.500 lei diurnă și cazare pentru studenții sau rezidenții care lucrează ca voluntari în spitale Covid-19

1. În cazul stagiilor efectuate în alte state membre UE: 

În documentele prezentate se va preciza dacă stagiul îndeplinește condițiile stabilite la art.25 (1)-(3) din directiva nr.2005/36/ce a parlamentului european și a consiliului privind recunoașterea calificărilor profesionale, cu modificările și completările ulterioare, pentru stagiile efectuate în alte state membre UE.

2. În cazul stagiilor de pregătire efectuate în afara granițelor României, ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau ale Confederației Elvețiene:

Recunoașterea se poate lua în discuție în cazul în care acestea întrunesc cumulativ următoarele condiții:

  • se regăsesc ca module de formare în cadrul curriculei de pregătire în specialitatea de confirmare ca rezident a celui interesat;
  • pregătirea s-a efectuat în unitățile sanitare, respectiv de învățământ și sub supravegherea cadrelor didactice universitare acreditate în acest sens de statul terț în cauză.

Durata totală a pregătirii prin rezidențiat recunoscută din statele terțe, nu poate depăși o treime din durata prevăzută pentru specialitatea în cauză de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.

Stagiile de pregătire efectuate în străinătate și recunoscute de Ministerul Sănătății, se consideră pentru prezentarea la examenul de specialist ca aparținând de centrul universitar din România în care rezidentul se afla la pregătire în momentul întreruperii stagiului de rezidențiat.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment